NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Gerrit de Jong
(1955 - 2020)


Boven: Pepiton en Gerrit de Jong hebben zojuist de
Ronny W-prijs gewonnen op Duindigt d.d. 16-8-1981.


Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.28 van 2020
Auteur: Hans Sinnige

Titel: In Memoriam Gerrit de jong

Waarom zo vroeg?
Dat vraagt iedereen zich af. Zondag zou Gerrit de Jong met drie paarden starten op de Derbybaan in Berlijn, maar drie dagen eerder (op 2 juli 2020) overleed hij. Gerrit was die dag op stal aan het werk en kreeg een hartstilstand. Medische hulp mocht niet meer baten. Gerrit werd slechts 65 jaar.
Hij stond nog midden in het leven, als deelnemer maar ook in de rol van opa. Van beide genoot hij intens. De drafsport maakte in de jaren '70 kennis met Gerrit. Vanaf zijn vierde jaar ging hij al met zijn vader mee naar de koers en toen hij eenmaal 18 was verliet hij de ouderlijke woning en ging hij in Ureterp aan de slag bij Aonne de Wrede. In de acht jaar bij hem leerde hij het vak. Hij werd een meester in het verbeteren van paarden waar anderen weinig meer mee konden. In 1983 werd hij zelfstandig trainer en de doorbraak kwam toen hij halverwege de jaren '80 Star of Goldstar op stal kreeg. Gerrit had toen zijn stal in Schaesberg. In de zomer van 1985 verscheen er een paginagroot interview met Gerrit in De Telegraaf. Op dat moment had Star of Goldstar voor hem 18 maal gewonnen in 21 starts. Zichzelf op de borst slaan deed hij niet, integendeel. Hij deelde de credits met de vorige trainer. "Denk erom, ook vroeger pakte Star regelmatig zijn prijzen. Hij was eigenlijk altijd bij de eerste zes, maar op de laatste 200 meter liet hij het om te winnen nogal eens afweten." Met Star of Goldstar startte Gerrit zelfs op uitnodiging in Amerika, hij was toen 29 jaar. Door de successen liep de stal in Schaesberg vol en hij toverde meer goede dravers uit de hoge hoed. Pepiton, Tantieme, Ubi Bene, Way Jewel Laren. Het zijn namen waar de oudere liefhebbers nog steeds een beeld bij hebben.

Voordat de baan in Schaesberg sloot verhuisde Gerrit, eerst naar Belgie en later naar Mönchengladbach. Sportief was dat een stapje terug, maar hij bleef ambitieus. Een trainer is afhankelijk van het materiaal dat hij krijgt. Als het erin zat dan haalde Gerrit het eruit, bijvoorbeeld bij een paard als Power Future die bij hem een zegereeks inzette die uiteindelijk pas ophield bij 72 overwinningen in 159 starts. Uiteindelijk keerde Gerrit terug naar Friesland. Hij werkte enkele jaren in Oranjewoud en daarna op De Oppers in Wolvega. Daar stierf hij donderdag in het harnas. Hij was bezig met één van de zeven paarden die hij daar trainde.

Donderdag 9 juli wordt afscheid genomen van Gerrit. We wensen zijn vrouw Janny, zijn kinderen Willem en Priscilla, haar partner Wim en kleinkind Milla veel sterkte met het verlies dat door de hele sport wordt gevoeld.

Star

Boven: Star of Goldstar en Gerrit de Jong

Star

Boven: Star of Goldstar tijdens de huldiging met Gerrit de Jong
na zijn triomf in de Gouden Zweep 1985. Gerrit draagt zijn zoon Willem.
Minister Braks aait het paard en gaat even later de antieke zweep (rechts)
uitreiken. Tussen de beide heren in staat eigenaar Lijffijt.
De toen uitgereikte Gouden Zweep-sierdeken is
nu een Museumstuk in ons NDR-Museum.

Boven: Power Future (Gerrit de Jong) wandelt naar de zege
in het Sprintkamp. van Alkmaar in 2005, voor Miss Harley.


Boven: Een recente foto van Gerrit de Jong. Het verbeteren van oudere
dravers, zoals deze Franse Défi Magik, kon Gerrit als geen ander.

Boven: Gerrit de Jong

Star of Goldstar staat bij de BN-ers in onze Hall of Fame.
Voor zijn pagina: Click hier



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse